0

Visakoivu

Visakoivu (Betula pendula var. carelica) on kansallispuumme rauduskoivun muunnos, jota kasvaa luontaisesti vain Euroopassa. Suomessa ja Karjalan tasavallan alueella visaa tavataan yleisemmin kuin missään muualla, joten sitä voidaan todella pitää suomalaisena erikoisuutena. Visakoivun puuaines on koristeellisen kuviollista, lujaa ja kestävää.

Visakoivun kasvatus on verrattavissa enemmän puutarhan kuin metsän hoitoon. Taimia on hoidettava istuttamisen jälkeen vuosittain laadukkaan puuaineksen kasvattamiseksi. Pieniläpimittaista harvennuspuusatoa viljelykset alkavat tuottaa n. 20 vuoden iässä. Kaadettavat harvennuspuut valitaan metsästä yksitellen. Visakoivun matka metsästä valmiiksi puutuotteeksi vaatii useita käsityövaiheita. Parasta puuainesta saadaan, kun rungot saavat odottaa jatkojalostusta oikeissa olosuhteissa varastoituna useamman vuoden ajan.

Ulkoisesti visakoivun voi tunnistaa puun rungon ja oksien epätasaisuudesta mutta aina visautuminen ei näy ulospäin. Puuaineksen kuviointi vaihtelee puuyksilöiden ja eri perimää olevien visalaatujen välillä. Visakoivuesineesi voi olla esimerkiksi runsaskuvioista Hartolan kuningatarta.

Kestävyytensä vuoksi visakoivua on käytetty perinteisesti erilaisissa arjen tarve-esineissä, ja harvinaisuutensa ja kauneutensa vuoksi se on ollut arvostettu hovien huonekalujen materiaali. Visakoivun olemus on kiinnostanut ja kiehtonut halki vuosisatojen – visakoivu esiintyy suomalaisissa kansantarinoissa ja runoudessa aina Kalevalaa myöten. Visakoivun lujuus, persoonallisuus ja kätketty kauneus sointuvat suomalaiseen sielunmaisemaan.